El Govern aprova el Pla sectorial d’infraestructures eòliques d’Andorra, que inclou la reserva d’espai per fer
El Govern ha donat llum verda aquest dimecres, a proposta del secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, a l’aprovació definitiva del Pla sectorial d’infraestructures eòliques d’Andorra. Aquest és un pas necessari en el procés administratiu que està seguint el Govern per poder adjudicar el projecte constructiu a FEDA. Aquest nou pas endavant arriba després que hagi conclòs de forma satisfactòria l’exposició pública i transfronterera del pla sectorial, element que exigeix la Llei d’avaluació ambiental de projectes i de plans i programes, i també que prèviament es rebessin els informes preceptius i vinculants dels comuns de Canillo i Encamp. L’aprovació del pla sectorial suposa la reserva d’aquests espais en l’àmbit urbanístic i garanteix que en aquests terrenys s’hi ha d’impulsar el parc eòlic del Maià. En paral·lel al projecte administratiu i constructiu, el següent pas a realitzar és la signatura de la cessió gratuïta al Govern dels terrenys comunals d'Encamp i Canillo on es materialitzarà el projecte.
Tal com ja va explicar el secretari d’Estat en roda de premsa quan es va posar el projecte a exposició pública, la futura infraestructura serà un abans i un després en la producció d’energia al país, i permetrà arribar a cobrir el 30% de la demanda actual d’energia a Andorra contribuint a l’objectiu de la Llei d'impuls i de transició energètica i del canvi climàtic (Litecc). El futur parc, per tant, també permetrà incrementar la sobirania energètica, reduir la dependència i l’exposició a l’hora de comprar energia als mercats internacionals, diversificar les fonts de producció energètica i reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle vinculats a l’energia, ja que l’eòlic és una font renovable.
Així, es destaca que la producció energètica eòlica té un règim de producció favorable si es té en compte el règim de consum elèctric i tèrmic d’Andorra, ja que la major producció d’energia eòlica es produeix durant l’hivern, moment en què el país té una afluència màxima.
Seguint el que ja es va comentar, el pla reserva una única zona en tot el país per a la instal·lació del parc eòlic que s’ubicarà al paratge del cim del Maià, que segons els informes previs és la zona amb més potencial de producció d’energia. Els aerogeneradors instal·lats permetran generar una producció anual de 51 GWh/any, el que equival al consum anual de 15.000 llars. Actualment, el país produeix prop del 20% de l’energia i la futura infraestructura permetrà fer un salt qualitatiu, arribant al 30% de producció nacional.
La producció d’energia, d’origen renovable, permetrà evitar l’emissió d’entre 4.900 i 6.400 tones de CO2 per any i contribuirà a assolir els objectius climàtics d’Andorra. A més, el sistema d’aerogeneradors permetrà optimitzar l’ocupació del sòl, ja que tindrà una ràtio d’ocupació de terreny de 140m2/MW instal·lat. Aquesta ràtio d’ocupació és molt menor que el que tindria una instal·lació fotovoltaica (5.000m2/MW instal·lat).
En aquesta mateixa línia, el Consell de Ministres ha validat aquest dimecres la reestructuració puntual del Pla sectorial d’infraestructures energètiques d’Andorra (PSIEA) que preveia la reserva d’un espai al Maià per impulsar un parc solar. En vista de l’acord i de la futura implementació del parc eòlic, amb un rati de generació d’energia més favorable per terreny ocupat, el comú d’Encamp va demanar desafectar part d’aquesta reserva d’espai que ara el Govern oficialitza.